Postbiotikai ir probiotikai: atradimas, kuris gali pagerinti žarnyno veiklą ir imunitetą

  ŽarnynasVisi įrašai  

Sveikata priklauso nuo daugybės veiksnių, tarp kurių svarbią vietą užima ir mūsų žarnyno mikrobiotą. Žarnyne gyvenančios bakterijos, dar vadinamos mikrobiota, atlieka daugybę svarbių funkcijų, tokių kaip maisto virškinimas, imuninės sistemos stiprinimas, vitaminų sintezė ir netgi psichinės būklės reguliavimas. 

Kas yra probiotikai?

Probiotikai yra gyvi mikroorganizmai, kurie, suvartoti tinkamu kiekiu, gali teigiamai paveikti mūsų sveikatą. Paprastai tai yra gerosios bakterijos, kurios natūraliai gyvena mūsų žarnyne ir padeda palaikyti sveiką mikrobiotą ir gerą savijautą. Pagrindinės probiotikų rūšys yra laktobakterijos ir bifidobakterijos, tačiau jų yra daug daugiau. Probiotikus galime rasti natūraliuose fermentuotuose produktuose, tokiuose kaip jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai, kimči ir t.t.

Žarnyno mikrobiotos sudėtis keičiasi su amžiumi. Visų žmonių pokyčiai yra skirtingi. Tačiau yra žinoma, jog su amžiumi žmonių žarnyno mikrobiotoje mažėja naudingų bakterijų.

Probiotikų nauda organizmui

1. Virškinimo sistemos gerinimas: probiotikai padeda skaidyti maistą ir gerinti maistinių medžiagų pasisavinimą. Jie taip pat gali padėti sumažinti vidurių užkietėjimą, viduriavimą ir kitus virškinimo sutrikimus.

2. Imuninės sistemos stiprinimas: gerosios bakterijos aktyviai dalyvauja kovoje su patogeniniais mikroorganizmais, kurie gali sukelti ligas. Probiotikai skatina imuninių ląstelių aktyvumą ir padeda organizmui apsisaugoti nuo patogenų.

3. Naudingųjų medžiagų sintezė: gerosios bakterijos sintetina trumpųjų grandinių riebalų rūgštis, ir kitas medžiagas kurios yra labai naudingos žmogaus organizmui.

Kas yra postbiotikai?

Postbiotikai – tai medžiagos, kurios susidaro, kai probiotikai fermentuoja maistines medžiagas žarnyne. Kitaip tariant, postbiotikai yra gyvų mikroorganizmų „metabolizmo atliekos“, kurios taip pat turi teigiamą poveikį sveikatai. Postbiotikų pavyzdžiai yra įvairios rūgštys (pvz., pieno rūgštis), fermentai, baltymai, peptidai, ląstelių sienelių komponentai ir netgi kai kurie vitaminai.

Postbiotikų nauda organizmui

1. Žarnyno barjero stiprinimas: postbiotikai gali pagerinti žarnyno gleivinės barjerinę funkciją, apsaugant nuo žalingų medžiagų ir patogeninių bakterijų patekimo į kraujotaką.

2. Antimikrobinės savybės: kai kurie postbiotikai turi antimikrobinį poveikį, kuris padeda kovoti su kenksmingais mikroorganizmais žarnyne.

3. Cholesterolio apykaitos skatinimas: trumpos grandinės riebalų rūgštys sumažina cholesterolio kiekį reguliuodamos cholesterolio metabolizmą ir padidindamos cholesterolio šalinimo greitį, pagreitindamos jo pavertimą tulžies rūgštimis.

4. Medžiagų apykaitos reguliacija: trumpos grandinės riebalų rūgštys skatina sotumo signalų išsiskyrimą, todėl gali mažinti alkio jausmą bei sumažinti kūno svorį, kontroliuoja kūno energijos sąnaudas, padeda reguliuoti energijos gamybą ir palaiko metabolizmo pusiausvyrą. Gali atstatyti lipidų ir gliukozės metabolizmo disbalansą.

5. Širdies ir kraujotakos sistemos stiprinimas: trumpos grandinės riebalų rūgštys prisideda prie kraujagyslių tonuso palaikymo, gali neutralizuoti pažeisto endotelio (širdies ir kraujagyslių ląstelės) uždegiminę būklę.

Disbiozė

Disbioze vadinama būklė, kuomet pasikeičia normali žarnyno mikrobiotos sudėtis, savybės bei pusiausvyra. Trumpai sakant, tai būklė, kai patogeninių bakterijų žarnyne yra daugiau nei naudingųjų. Atstatyti natūralią mikrobiotos pusiausvyrą gali užtrukti apie 1-2 mėnesius.

Disbiozė gali atsirasti dėl skirtingų priežasčių. Didžiausios įtakos tam turi:

nesubalansuota mityba, kurioje per daug perdirbto maisto ir per mažai augalinės kilmės ingredientų;

stresas, ypač lėtinis;

medikamentų vartojimas (antibiotikų, geriamų kontraceptikų, onkologinių vaistų, aspirino ir pan.);

aplinkos užterštumas, pesticidai;

amžius.

Kodėl probiotikus ir postbiotikus naudinga vartoti kartu?

Probiotikų ir postbiotikų sinergija gali suteikti dar daugiau naudos sveikatai. Probiotikai gamina postbiotikus, kurie veikia kaip signalinės molekulės, reguliuojančios tiek probiotikų, tiek organizmo ląstelių veiklą.

Vartojant probiotikus kartu su postbiotikais, galima gauti dvigubą naudą – gyvosios bakterijos teigiamai veikia žarnyno mikrobiotą ir padeda greičiau žarnyno mikrobiotai grįžti į pusiausvyrą, o vartojami postbiotikai, leidžia iškart pajusti gerųjų bakterijų teikiamos naudos rezultatais, net jei kamuoja disbiozė ar organizme yra sunku atstatyti mikrobiotą.

Kita svarbi informacija apie probiotikus ir postbiotikus

1. Kokybės ir kiekio svarba: ne visi probiotikų papildai yra vienodi. Svarbu pasirinkti aukštos kokybės produktus, kuriuose yra įvairių bakterijų rūšių ir pakankamas jų kiekis, kad būtų pasiektas teigiamas rezultatas.

2. Vartojimas kartu su prebiotikais: prebiotikai yra nevirškinami angliavandeniai, kurie tarnauja kaip maistas probiotikams. Prebiotikų vartojimas kartu su probiotikais ir postbiotikais gali dar labiau sustiprinti jų teigiamą poveikį.

Probiotikai ir postbiotikai yra svarbūs elementai sveikatos gerinimo procese, ypač dėl jų teigiamo poveikio žarnyno mikrobiotai, imuninei sistemai ir bendram organizmo funkcionavimui. Vartojant juos kartu, galima gauti maksimalią naudą sveikatai. 

________

Šaltiniai:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10470842/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9733784/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9780264/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9863882/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10625129/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9165482/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27169834/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30264354/ 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213434416300135